Świąteczne przepisy zwycięzcy kulinarnego konkursu

O Michale Kowalskim pisaliśmy na łamach naszego tygodnika dwa tygodnie temu, po tym jak zajął drugie miejsce w wyjątkowo prestiżowym w świecie kulinarnym konkursie Lart de la cuissine Martell. Dziś Michał specjalnie dla naszych czytelników dzieli się swoimi autorskimi przepisami świątecznymi!

Przypomnijmy, że Michał Kowalski pochodzi z Wiekowa, ale przez sporą część życia mieszkał w Gołkowie. Ukończył słupecki Zespół Szkół Ekonomicznych im. Maksymiliana Jackowskiego na kierunku technikum organizacji usług gastronomicznych. Gotowanie jest jego wielką pasją. Jakiś czas temu postanowił wyjechać do Poznania i aktualnie pracuje w jednej z najlepszych restauracji – ,,Enjoy” w Hotelu Platinum Palace Residence.

Razem ze swoim szefem, Tomaszem Zdrenką wystartowali na początku marca w konkursie kulinarnym Lart de la cuissine Martell i osiągnęli spory sukces, ponieważ zajęli drugie miejsce. W świecie gastronomii jest to konkurs o bardzo wysokiej randze, więc zajęcie miejsca na podium jest ogromnym wyróżnieniem. Wielkanoc zbliżają się wielkimi krokami, dlatego poprosiliśmy naszego bohatera, aby uchylił nam rąbka tajemnicy i zdradził jakie przysmaki królować będą na świątecznym stole w jego rodzinnym domu.

„Wielkanoc dla mnie to czas, kiedy wspólnie spotykam się z najbliższą rodziną, gdzie w kuchni pachnie wędzonymi wędlinami, zakwasem na barszcz i słodyczą wanilii unoszącej się w powietrzu. Gdzieś na stole kolorowe pisanki, gałązki z zielonymi pąkami wierzby, bukszpanem i żółtą forsycją. Po świątecznym śniadaniu uroczysty obiad z barszczem na czele… pieczenią w sosie chrzanowym… później mazurki, babki i serniki…” – mówi Michał Kowalski.

Specjalnie dla naszych czytelników dzieli się swoimi autorskimi przepisami…

fot-2Puszysty sernik świąteczny

Składniki: jogurt grecki 1200g, rozpuszczone masło 150 ml, jaja 8 szt., budyń waniliowy 120g, laska wanilii, cukier 1 szklanka (pół szklanki do żółtek, pół szklanki do białek)

Wykonanie: żółtka, miąższ z laski wanilii i pół szklanki cukru ubić na puszysty krem. Dodać rozpuszczone masło (chłodne), jogurt grecki i budynie, całość wymieszać dokładnie mikserem. Osobno ubić białka na sztywną pianę, dodać pozostałe pół szklanki cukru i ubijać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Pianę połączyć delikatnie z pozostałą masą. Piec w 165oC około 1 godzinę na blaszce wysmarowanej dokładnie masłem.

fot-1Wielkanocny Barszcz Biały na domowym Zakwasie

Składniki na zakwas: 350 g mąki pszennej, sol, 1 litr wrzątku, ząbek czosnku, 250 ml zimnej wody Zakwas przygotowujemy 3 dni wcześniej, 350g mąki pszennej i odrobinę soli, posiekany ząbek czosnku zalewamy 1 litrem wrzątku przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 48 h w temperaturze pokojowej. Po upływie dwóch dni dolewamy szklankę zimnej wody, odstawiamy w zimne miejsce, by spowolnić przebieg fermentacji i za kolejny dzień, gdy zakwas się wyklaruje zbieramy część płynną z wierzchu.

Składniki na barszcz: włoszczyzna na wywar, 0,5 kg wędzonych żeberek, 0,5 kg surowej białej kiełbasy, 2 ząbki czosnku, 1 duża cebula, kwaśna śmietana, łyżka masła, 150 g wędzonego boczku, sol, pieprz, chrzan, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy Wstawić wywar z włoszczyzny, ziela angielskiego, liścia laurowego i wędzonych żeberek. po ugotowaniu, scedzić i sparzyć w nim białą kiełbasę. Kiełbasę wyciągnąć. Na patelni podsmażyć cebulę na maśle, gdy się zeszkli dodać boczek pokrojony w drobną kostkę, po zrumienieniu dodać czosnek wyciśnięty przez praskę i majeranek. Całość połączyć z wywarem. Dodać zakwas wg. uznania. Ja lubię barszcz z charakterem, wyczuwalna nuta kwasowości. Wszystko zależy jak bardzo kwaśny będzie Wasz zakwas. Doprawić do smaku solą, pieprzem i chrzanem. Zabielić kwaśną śmietaną, by się nie zważyła należy pamiętać o zahartowaniu ciepłą zupą. Zupy nie należy ponownie zagotować. Świąteczny barszcz smakuje najbardziej z podsmażonymi ziemniakami, białą kiełbaską i gotowanym jajkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

 

....