Interakcja leków z żywnością cz.II

16 lutego, 2011

Leki, które przyjmujemy mogą na siebie wzajemnie oddziaływać. Skutkiem interakcji lekowych może być nasilenie działania leku, korzystne albo takie, które doprowadza do nasilenia działań niepożądanych, a nawet objawów toksycznych.

W ostatnich latach obserwuje się rosnącą tendencję do samoleczenia lżejszych dolegliwości i chorób. Nieumiejętnie i niewłaściwie stosowane leki mogą wyrządzić w naszym organizmie wiele szkód.

Oto kilka przykładów dość często spotykanych złych połączeń leków:

a) Kiedy bierzemy aspirynę pamiętajmy, aby nie zażywać jej z wyciągiem z miłorzębu (GINKO-BILOBA) i czosnkiem. Osłabiamy tym wówczas krzepliwość krwi, następstwem czego mogą być krwawienia..

b) Leki zawierające pseudoefedrynę stosowane w preparatach na przeziębienie zdublowane kilkakrotnie mogą u chorych z nadciśnieniem powodować niebezpieczne podniesienie parametrów ciśnienia.

c) Ciekawym przykładem są również interakcje mukolityków z preparatami wapnia. Ten ostatni zmniejsza skuteczność leku rozrzedzającego zalegającą wydzielinę.

d) Stosowanie leków antykoncepcyjnych trzeba szczególnie monitorować w momencie przyjmowania niektórych antybiotyków (np. ampicylinę). Mogą one powodować zmniejszenie ich skuteczności.

Powyższe interakcje można przewidzieć, ale ich intensywność wiąże się często ze stanem patofizjologicznym, wiekiem chorego oraz genetycznie uwarunkowaną wrażliwością na dany lek.

Ryzyko interakcji leków sprzedawanych bez recepty z innymi lekami można skutecznie zmniejszyć przekazując chorym informację o przewidzianym działaniu niepożądanym, szczególnie podczas wizyty w gabinecie lekarskim jak i zakupów w aptece.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *