Na odporność jesienią – czosnek

1 grudnia, 2011

Czosnek jest warzywem, przyprawą i rośliną leczniczą zarazem. Pochodzi z Azji Środkowej, gdzie był uprawiany już w starożytności. Współcześnie znanych jest wiele właściwości leczniczych czosnku, ale wciąż odkrywane są jego nowe walory.

W okresie jesienno–zimowym zainteresowanie preparatami na bazie czosnku wzrasta, co uzasadnione jest jego cennymi właściwości antybiotycznymi, przeciwgrzybiczymi, przeciwwirusowymi, wzmagającymi odporność, pobudzającymi żywotność organizmu.

Tłumaczy to jego rolę w profilaktyce oraz w walce z infekcjami. Zewnętrznie bywa stosowany w leczeniu wspomagającym ropnych zapaleń gardła, owrzodzeń i wyprysków na skórze. Działa antyoksydacyjnie, jako przeciwutleniacz hamuje wszelkiego rodzaju procesy zapalne w organizmie. Z tego powodu wykorzystywany jest m.in. w profilaktyce chorób układu krążenia oraz wspomaganiu terapii nowotworów. Czosnek hamuje agregację płytek krwi, przez co rozrzedza krew i wzmaga potencjalne ryzyko krwawień (ostrożność podczas jego zażywania powinni zachować pacjenci mający problemy z krzepliwością krwi).

Główną grupę wśród nabywających preparaty na bazie czosnku stanowią pacjenci kardiologiczni. Wynika to z jego wielokierunkowego wpływu na układ krążenia. Czosnek zapobiega powstawaniu złoży cholesterolowych i ich odkładaniu się w postaci blaszek miażdżycowych w ścianach tętnic. W tym celu często stosuje się go razem z kwasami omega -3, gdyż tzw. NNKT czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe wzmacniają skuteczność jego działania. Korzystnie wpływa na tzw. profil lipidowy krwi, obniżając poziom trójglicerydów, zwiększając frakcję tzw. dobrego cholesterolu – HDL w stosunku do złego LDL- cholesterolu, dzięki temu redukuje ryzyko cywilizacyjnych chorób zatorowozakrzepowych.

  • Ułatwia przepływ krwi przez naczynia;
  • zmniejsza ciśnienie tętnicze krwi;
  • redukuje tkankę tłuszczową;
  • działa antyoksydacyjnie.

W geriatrii – działa tonizująco i wzmacniająco, przede wszystkim opóźnia tworzenie się zmian zwyrodnieniowych charakterystycznych dla tej grupy pacjentów. Długotrwałe zażywanie czosnkowych specyfików może obniżać poziom cukru we krwi. Ryzyko hipoglikemii sprawia, że cukrzycy powinni zasięgnąć porady przed długotrwałą kuracją czosnkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *