W Nowym Roku życzę tylko udanych potraw

17 stycznia, 2012

Artur Wieczorek – kucharz Zakładu Aktywności Zawodowej poleca – polędwicę staropolską na zakąskę i karkówkę w keczupie, jako danie główne.

Wzawodzie kucharza odnalazł się doskonale – mówi, że jego specjalnością jest pizza, ale niestraszne mu wszelkie wyzwania kulinarne. Dziś dla naszych Czytelników – Artur Wieczorek kucharz w Zakładzie Aktywności Zawodowej w Słupcy, przygotował dwa specjalne przepisy, doskonale nadające się na karnawałowe przyjęcia. Artur Wieczorek – młody i utalentowany kucharz odnalazł swoje zawodowe miejsce w kuchni Zakładu Aktywności Zawodowej w Słupcy, wcześniej związany był z kilkoma różnymi restauracjami i pizzeriami, najdłużej ze słupeckim Zapieckiem

– W zawodzie jestem od 19. roku życia, wcześniej trzeba jeszcze doliczyć trzyletnie praktyki. Musze przyznać, że to mama wybrała dla mnie ten zawód – sam wówczas nie wiedziałem, co chcę robić. Dziś jej bardzo za to dziękuję, choć praca ta jest ciężka – potrzeba wiele sił i wytrwałości, niejednokrotnie pracuję po kilkanaście godzin – nogi odmawiają posłuszeństwa, sił fizycznych brak, a potrawy muszą być przecież smaczne. W minionym sezonie świątecznym w ZAZ-ie przygotowaliśmy około dwudziestu przyjęć wigilijnych – nie zliczę kilogramów ugotowanej kapusty, fasoli, czy karpia. Naprawdę byłem zmęczony – śniło mi się np., że zasypiam do pracy.

Specjalnością kucharza Artura jest pizza – której przepis na ciasto jest objęty ścisłą tajemnicą, poza tym niestraszne mu wszelkie wyzwania kulinarne, choć jak podkreśla w domu gotuje mama – on ma wolne. Być może sytuacja ta się zmieni, kiedy ten przystojny kucharz poślubi swoją narzeczoną – a to już niebawem.

– Nie wiem kto będzie gotował, gdyż moja narzeczona także z wykształcenia jest gastronomem. Dla niej najchętniej gotuję makarony, bo je bardzo lubi.

Na karnawałowe przyjęcia polecam, sprawdzony niejednokrotnie, przepis na polędwicę po staropolsku, która jest idealna na przystawki, zakąski oraz karkówkę w ketchupie. Życzę zdrowia i szczęścia w Nowym Roku oraz tylko udanych potraw. Dziękujemy za rozmowę.

KARKÓWKA W KECZUPIE

Produkty na ok. 5 osób – 2 kg mięsa, 3 marchewki, 3 pietruszki, seler, 5 cebul, sól, pieprz, słodka papryka, czosnek – może być granulowany

Wykonanie – mięso kroimy w plastry i nacieramy przyprawami; surowe warzywa kroimy w talarki; w naczyniu żaroodpornym warstwami układamy produkty tak, aby warzywa były na spodzie i na wierzchu; wszystko zalewamy pikantnym ketchupem (polecam Kotlin) Karkówkę z warzywami pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C – przez pierwszą godzinę i w 160°C przez kolejne pół godziny Potrawa smakuje najlepiej z ziemniakami puree i gotowanymi jarzynami. Smacznego!

POLĘDWICA PO STAROPOLSKU

Produkty na ok. 2 porcje – ok. 200 g polędwicy wołowej, cukier i sól odmierzyć pełnym 50g kieliszkiem, 4-5 ząbków czosnku, pomidor, ogórek zielony, pikantny ketchup

Wykonanie – czosnek wycisnąć, sól i cukier razem z czosnkiem wymieszać i natrzeć całą polędwicę; następnie zawinąć w folię spożywczą i na 20 godzin wstawić do lodówki-chłodziarki; przed podaniem kroimy na plastry, przekładając mięso pokrojonymi w plastry pomidorami i zielonym ogórkiem; doskonale smakuje z tostami czosnkowymi. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *