Z wizytą u Justyny Szajny – Nowińskiej

Bohaterka naszego dzisiejszego wydania Poradnika Justyna Szajna – Nowińska jest córką znanych i szanowanych, niestety nie żyjących już słupczan Zofii (pielęgniarki – położnej) i Waltera (byłego prezesa słupeckiej OSP). Jest z zawodu ekonomistką, ale w tej chwili nie pracuje. Pani Justyna mówi o sobie, że całe życie w tej chwili podporządkowane ma dzieciom i domowi. – Można powiedzieć, że opiekuję się moimi kochanymi „diabełkami” i domem, czyli jestem… „kurą domową” – mówi z uśmiechem.

Mąż Tomasz Nowiński pracuje jako kierowca autotransportera w Swarzędzu i w związku z tym rzadko bywa w domu, więc opieka nad dziećmi w dużej mierze spada na barki pani Justyny. Państwo Nowińscy mają dwie córki. Starsza Oliwia akurat w dniu ukazania się Gazety (17 stycznia) skończy sześć lat, a młodsza Maja ma 3,5 roczku. Obie chodzą do przedszkola MIŚ, gdzie również uczęszczała ich mama. Pani Justyna ma także dwie pasje. Jedną z nich jest fotografia.

„Bardzo lubię fotografować. Zwłaszcza na imprezach rodzinnych, czy w przedszkolu. Te fotografie dokumentują ważne chwile w życiu moich dzieci. W ubiegłym tygodniu (11 stycznia) Oliwia wraz z grupa Wiewiórekpod opieką nauczycielek Darii Przybyły i Marii Leszczyńskiej zdobyły Grand Prix, czyli ANIOŁA na XV Przeglądzie Przedstawień Jasełkowych „Anioły 2012” w Kazimierzu Biskupim” – mówi Justyna Szajna – Nowińska, która aktywnie działa w Stowarzyszeniu „Razem z Misiem” przy przedszkolu i w Radzie Rodziców.

Kolejnym zajęciem ważnym dla pani Justyny jest działka na ogrodach R.O.D. “Róża”, którą uprawia z mężem, po śmierci mamy. „Działka była całym życiem dla moich rodziców. Była dla nich odskocznią od życia w bloku. Teraz my przejęliśmy pałeczkę i jakoś sobie radzimy”. Bohaterka dzisiejszego Poradnika mówi o sobie, że jest kulinarnym beztalenciem, ale nasi czytelnicy muszą nam uwierzyć na słowo, że to nieprawda. „Gotuję i piekę to co lubi mąż i przede wszystkim dzieci, bo wiadomo, że takie maluchy nie wszystko lubią i potem tylko grymaszą przy stole” – mówi.

Wspomina też, że poruszać się po kuchni nauczyła ją mama. Wiele też nauczyła ją teściowa, która z zawodu jest kucharką i pracuje w bydgoskim żłobku. „Moje kochane córeczki, gdy jesteśmy w odwiedzinach u teściowej bardzo pomagają w kuchni. Nakrywają do stołu, potem znoszą talerze i wkładają do zmywarki. Takie małe kuchareczki” – mówi z uśmiechem o pracy Mai i Oliwii.

W domu pani Justyny na stole podczas tradycyjnego, rodzinnego obiadu króluje rosół oraz tradycyjne polskie drugie danie składające się z ziemniaków, mięsa i surówek. Kuchnia jest jednak bardziej zróżnicowana.

„Głównie na obiady jemy rosół, pomidorową, nugetsy z kurczaka, własnej roboty pierogi z mięsem, leniwe pierogi, udka pieczone, spaghetti, zapiekanki makaronowe, ryby, włoskie calzone, studenckie cebularze oraz pizze” – wylicza Justyna Szajna – Nowińska i dodaje, że na jej stole nigdy nie brakowało różnego rodzaju sałatek. „Naszą ulubioną jest sałatka warstwowa z kurczakiem. Robię też sałatkę z wędzonym kurczakiem, gyros, sałatkę ryżową, warzywną, z selera, a nawet z zupek chińskich.“

Zróżnicowane są także ciasta, które goszczą na stole w domu pani Justyny. „Na słodko robimy różnego rodzaju ciasteczka, babeczki, gofry, pierniki i faworki, które będą niebawem królować na karnawałowym stole. Czasami udaje mi się zrobić sernik, babkę piaskową, majonezową, a nawet ciasto Milky Way”.

Justyna Szajna-Nowińska wspomniała o karnawałowych faworkach, ale mówi, że w kuchni nie kieruje się okolicznościami, ani sezonami. „Jedynie latem zjadamy owoce i warzywa z naszej działki” – kończy kulinarną opowieść.

FAWORKI
Składniki: 50 dag mąki (ok. 5 szkl.), 4 żółtka, 5 dag masła, 3 łyżki gęstej śmietany, 2 łyżki spirytusu lub octu, szczypta soli, 15 dag cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego Przesiać mąkę, schłodzone masło włożyć do miski i posiekać nożem . Potem dodać żółtka, śmietanę i trochę soli, wlać spirytus wszystkie składniki wymieszać. Ubijać wałkiem ciasto ok. 15 minut. Włożyć ciasto do lodówki na około godzinę. Rozwałkować ciasto, pokroić w paski, w środku zrobić dziurkę i przekładać.

SAŁATKA WARSTWOWA Z KURCZAKIEM
Składniki: seler ze słoika, puszka kukurydzy, majonez, 2 pory, podwójna pierś z kurczaka, puszka ananasów, 3-4 jajka, żółty ser, przyprawy do smaku Pierś kroimy i smażymy, jajka gotujemy
Warstwy: 1. Seler, 2. Kukurydza, 3. Warstwa majonezu, 4. Pokrojone pory, 5. Pierś, 6. Majonez, 7. Ananasy, 8. Jajka starte na tarce o drobnych oczkach, 9. Majonez, 10. Żółty ser starty na tarce o małych oczkach

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

 

....