Karnawałowe rożki z dżemem

1 lutego, 2012

Karolina Rut-Ptak kucharz Zakładu Aktywności Zawodowej w Słupcy poleca: Karnawałowe rożki z dżemem

SKŁADNIKI
250 dag margaryny; 5 dag drożdży; 2,5 szkl. mąki; łyżka cukru; łyżka wody; dżem

WYKONANIE
Drożdże wymieszać z łyżką cukru i wodą – odstawić do wyrośnięcia. Gdy rozczyn będzie gotowy połączyć go z mąką i posiekana margaryną; wyrabiać następnie ciasto tak długo, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Ciasto kładziemy do miski i zalewamy zimna wodą – odstawiamy na godzinę. Po wyrośnięciu dodajemy 0,5 szkl. mąki (w zależności od gęstości ciasta), następnie rozwałkowujemy i wycinamy kwadraty, nadziewamy je dżemem i sklejamy w trójkąty. Rożki pieczemy w nagrzanym piekarniku, aż ciasto będzie rumiane.

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *