Swojska wędlina, domowy paprykarz i kruszon

3 kwietnia, 2012

Jej smaczne obiady smakują dzieciom i wnukom. Już dziś obmyśla potrawy świąteczne i raduje się na samą myśl spotkania z najbliższymi. 9 kwietnia w drugi dzień Świąt Wielkanocnych mieszkanka Kątów Janina Janicka obchodzić będzie 71. urodziny.

Janina Janicka zd. Lewandowska jest mieszkanką Kątów od połowy lat 70-tych XX w. Wspólnie z mężem Mieczysławem (niestety nieżyjącym już) wybudowała dom, w którym na świat przyszło sześcioro dzieci.

Domowy paprykarz
Woreczek ryżu, 1 marchew duża, 1 pietruszka duża, kawałek selera i średnia cebula – ryż ugotować, a warzywa zetrzeć na tarce jarzynowej. Kawałek białej części pora pokroić i dodać do reszty warzyw. Wszystko wymieszać i podsmażyć do miękkości z dodatkiem oliwy na patelni. Makrelę wędzoną obrać z ości i rozgnieść, połączyć z ostudzonymi warzywami i ryżem; dodać 3 konserwowe ogórki pokrojone w drobną kostkę – doprawić do smaku pieprzem, solą, musztardą i ketchupem. Smacznego!

– Do Kątów przeprowadziliśmy się za pracą. Mąż dostał posadę w PGR-ach, ja też tam pracowałam. Wcześniej mieszkaliśmy niedaleko Koła. Urodziłam sześcioro dzieci – dwóch synów bliźniaków i cztery córki. Jedna z córek ma dwie córki bliźniaczki. W sumie mam dziesięć wnucząt. Razem ze mną mieszka córka Agnieszka Biadasz z mężem i dwóch wnuków. Mam problemy ze zdrowiem, od wielu lat jestem na rencie, ale z przyjemnością gotuje dla domowników obiady. Wielką radość sprawiają mi dzieci i wnuki kiedy wszystkie przyjeżdżają, najczęściej na święta i na imieniny.

9 kwietnia w drugi dzień Świąt Wielkanocnych Janina Janicka obchodzić będzie 71. urodziny. Już dziś obmyśla potrawy świąteczne i raduje się na samą myśl spotkania z najbliższymi.

Swojska wędlina
1 kg mielonego mięsa; 1 kg fileta z kurczaka (pokroić w kostkę); mięso wymieszać z2 łyżeczkami soli peklowanej i odstawić do następnego dnia; w drugim dniu mięso wymieszać z 100 ml wody, 2 łyżeczkami pieprzu ziołowego, 1 łyżeczką pieprzu czarnego, 2 łyżeczkami żelatyny i 2 zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Masę mięsną uformować w wałek, owinąć w foliowy rękaw i gotować na wolnym ogniu przez godzinę. Smacznego!

– Chciałabym sama pracować więcej, pomóc w porządkach i gotowaniu, ale niestety zdrowie nie pozwala. Staram się jeszcze przy domu mieć mały ogródek, a w nim marchewkę i pietruszkę, trochę ziemniaków, tak dla siebie, żeby nie chodzić po wszystko do sklepu. Jak mąż żył to hodowaliśmy świnki, sami robiliśmy wyroby. Teraz po wszystko trzeba jechać do sklepu. Jestem dumna, bo mam bardzo pracowite córki, są zaradne i dobre. Do dziś pamiętam niespodziankę na moje 60. urodziny – mam kochane dzieci. Za pasem Wielkanoc. Zawsze rano idziemy na Rezurekcję a potem wspólne śniadanie, tradycyjne – oczywiście z jajkami, szyneczką i białą kiełbasą. To wielka radość siedzieć razem przy stole. Nie mam już wielu marzeń, jedynie, aby zdrowie jeszcze trochę dopisało, no i żeby dzieci były szczęśliwe.

Kruszon
3 szkl. mąki, 5 łyżek cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 margaryna, 5 łyżek oleju, 5 żółtek. Wszystko razem zarobić na ciasto; połowę ciasta włożyć do zamrażarki, a drugą połowę ułożyć na blachę. Na rozłożone ciasto ułożyć owoce (mogą być truskawki, jabłka starte lub ze słoika). Ciasto włożyć do piekarnika na 30 min. Następnie ubić białka z 3//4 szkl. cukru, po ubiciu dodać łyżkę octu i dalej ubijać, dosypując 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażarki i piec przez następne 15 min. Smacznego!

Dziękujemy za rozmowę; życzymy zdrowia i rodzinnego szczęścia; radosnych Święta Wielkiej Nocy.

  1. Zrobiłam wędlinę, paprykarz i kruszona. Wszystko super pyszne a szczególnie kruszon, który zrobiłam z dżemem z czarnej porzeczki i wiśniami. Cała tajemnica tkwi chyba w piance z białek. Nie wiedziałam, że ocet i kartoflanka dają taki efekt. Inna rzecz to doświadczenie pani Janiny, dziękuję!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *