Osteoporoza

Jest to przewlekła choroba szkieletu charakteryzująca się niską masą kości i zaburzoną jej mikroarchitekturą, co prowadzi do zwiększonego ryzyka złamań. W środowisku lekarskim często używa się stwierdzenia, że jest to choroba, w której jest „za mało kości w kości”. Osteoporoza występuje najczęściej u kobiet po menopauzie, jednak gdy obecnie średnia populacyjna długość życia wydłużyła się do 75 lat problem osteoporozy dotyczy również mężczyzn.

Eksperci zajmujący się badaniem osteoporozy opracowali listę czynników ryzyka wystąpienia tej choroby, aby w odpowiednim momencie rozważyć profilaktykę lub też leczenie. Do najczęstszych możemy zaliczyć:

– niską podaż wapnia w diecie;
– typowa polska dieta dostarcza średnio 600 mg wapnia na dobę podczas gdy optymalne dobowe spożycie wapnia u dorosłych powinno wynosić 1000mg;
– wiek umownie uznany za podeszły czyli powyżej 65 roku życia dla obu płci; w przypadku kobiet
– obecność osteoporozy u matki; przebyte złamanie po 40-tym roku życia;
– stosowanie latami leków sterydowych;
– siedzący tryb życia;
– używki, w tym mocna kawa, alkohol, napoje gazowane czy palenie tytoniu.

Każdy kto dostrzega u siebie jeden lub więcej czynników ryzyka może podjąć odpowiednie środki zapobiegawcze, do których należą między innymi: zaprzestanie palenia tytoniu i ograniczenie spożycia alkoholu; zwiększenie aktywności fizycznej, i tu najbardziej wskazanymi dla naszego układu szkieletowego są długie, regularne spacery oraz taniec towarzyski; eliminowanie ryzyka upadków; zapewnienie odpowiedniego, codziennego spożywania wapnia w postaci źródeł naturalnych lub odpowiednich preparatów. Do naturalnych źródeł wapnia możemy zaliczyć mleko i produkty mleczne, migdały i orzechy, jaja, ryby morskie, mięsa. Podstawowym badaniem obrazowym w osteoporozie jest densytometria. Powinna być wykonywana rutynowo raz na 12 miesięcy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

 

....