Światowej sławy kucharze gościli w Ekonomiku

Światowej sławy kucharze gościli w Ekonomiku
Światowej sławy kucharze gościli w Ekonomiku

W dniu uroczystego otwarcia boiska wielofunkcyjnego Orlik 2012, w Zespole Szkół Ekonomicznych w Słupcy dokonano także otwarcia nowej pracowni hotelarsko-gastronomicznej, która stała się wizytówką szkoły.

Mowę inauguracyjną wygłosiła dyr. szkoły Irena Grzeszczak – Nasz szkoła w swej 80-letniej historii nigdy wcześniej nie gościła równocześnie tylu znamienitych gości. Dziś oddano do dyspozycji młodzieży szkolnej kolejne boisko Orlik, ale także dziś uroczyście otwieramy wspaniałą pracownię gastronomiczną, którą urządziliśmy z mrocznych piwnic, magazynów i starej kuchni. Pracownia hotelarsko-gastronomiczna powstała dzięki funduszom pozyskanym ze środków unijnych z wojewódzkiego programu operacyjnego Kapitał Ludzki.

Natomiast wyposażenie odbyło się dzięki środkom z rezerwy Ministerstwa Edukacji Narodowej. W dowód uznania i podziękowań dyr. Grzeszczak podarowała Ministrowi Zbigniewowi Włodkowskiemu odnowiony, archiwalny egzemplarz Prawa Nauczyciela Polskiego (pierwsze prawo oświatowe), wydanego nakładem Związku Polskiego Nauczycielstwa Szkół Powszechnych w Warszawie 1929r.

Światowej sławy kucharze gościli w Ekonomiku
Światowej sławy kucharze gościli w Ekonomiku

Podziękowania otrzymali także: Marszałek Województwa Wielkopolskiego Wojciech Jankowiak, dr Czesława Kunkiewicz- Waligóra z MEN, Roman Dawid Tauber rektor Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, burmistrz Michał Pyrzyk, wójt gm. Strzałkowo Dariusz Grzywiński, Powiatowy Zarząd Dróg, Państwowa Straż Pożarna Słupca, rodzice: Janusz Jóźwiak i Roman Wędzina, Starosta Mariusz Roga i Zarząd Powiatu, Eugeniusz Grzeszczak, Jacek Czerniak i Jacek Pierzyński wiceprezes Zarządu PKO BP Inwestycje.

Specjalne podziękowania otrzymał również były dyrektor szkoły Tadeusz Wiśniewski, który ofiarował autorskie obrazy, zdobiące nową pracownię. Atrakcją wieczoru był kulinarny pokaz duetu światowej sławy kucharzy, specjalistów od grillowania. Jacek Kempa i Krzysztof Szulborski wśród wielu smakołyków podali wędzonego jesiotra z konfiturą z czerwonej cebuli oraz polędwicę wołową z sosem borowikowym, a także w podarunku przekazali książkę z własnymi przepisami.

Pokaz mistrzów sponsorował PKO BP Inwestycje. Oprawę kelnerską uroczystości zapewnili uczniowie klas gastronomicznych i hotelarskich przygotowani przez opiekuna pracowni Barbarę Głuszczuk. W związku z doskonałymi warunkami lokalowymi szkoła zamierza otworzyć nowy kierunek gastronomiczny – żywienie zbiorowe. Sale lekcyjne w dolnym korytarzu zostaną przeznaczone do praktycznej nauki zawodu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.