Młoda kapusta i pieczony schab

16 kwietnia, 2013

Składniki:
2 główki młodej kapusty 2-3 cebule dymki, 2-3 łyżki posiekanego kopru, sól i pieprzsok z cytryny lub ocet winny, oliwa z oliwek, 2-3 szklanki esencjonalnego wywaru; dodatkowo:1 kg schabu środkowego, 2-3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka majeranku, sól i pieprz

Wykonanie:
Schab natrzeć solą i pieprzem. Posypać majerankiem i obłożyć pokrojonym czosnkiem. Zawinąć ścisło i bardzo dokładni w 3 warstwy folii aluminiowej, starając się jednocześnie uformować zgrabny, równy wałek. Wstawić do lodówki na 24-36 godzin. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190-200 stopni i piec schab około 30 minut (jeśli jest to bardzo gruby kawałek to czas pieczenia wydłużyć o 5-10 minut). Po upieczeniu pozostawić w piekarniku aż do wystygnięcia.

Przygotować młodą kapustę. Oddzielić od główek najgrubsze, najciemniejsze zewnętrze liście. Każdą główkę przekroić na pół i wyciąć głąb, a następnie cienko pokroić/ poszatkować.Cebulę przekroić na pół i cienko pokroić. Kapustę i cebulę włożyć do dużego garnka i zalać wrzątkiem. Odcedzić. Ponownie zalać wrzątkiem i zagotować. Odcedzić. (Dzięki tym zabiegom, kapusta “zwiędnie” i “skurczy się” do swoich finalnych rozmiarów.)

Sparzoną kapustę i cebulę zalać wywarem, tak aby przykrywał je do 2/3 wysokości. (Uwaga: Nie można od razu dodać zbyt dużo płynu, bowiem kapusta w miarę gotowania puści jeszcze sok.) Dodać połowę posiekanego kopru i gotować na średnim ogniu 10-20 minut, aż kapusta będzie miękka, ALE NIE ROZGOTOWANA!

Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny (lub octem winnym). Kapustę przed podaniem posypać resztą posiekanego kopru i dokładnie wymieszać.

Lucyna Tylman – Szefowa kuchni “Agroturystyka Julia”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *