Golonka po bawarsku

20 listopada, 2012

Składniki: 5 golonek, sól peklowa, ziele angielskie, liść laurowy, seler, marchew, por, ciemne piwo

Wykonanie: Golonki opalić nad palnikiem gazowym; skórkę golonek ponacinać w kratkę, lekko zapeklować dzień wcześniej. Na drugi dzień obgotować przez 30 min. – w wywarze z zielem angielskim, liściem laurowym, marchewką, selerem i porem. Golonki wyjąć z wywaru, wkładając do rondla lub naczynia żaroodpornego, podlewając wywarem. Wstawić do piekarnika (temperatura 160 stopni), dodać pokrojoną w półkrążki marchewkę i seler pokrojony w paseczki. Dusić golonki cały czas podlewając ciemnym piwem i raz po raz przewracając by były rumiane. Gdy golonki staną się miękkie dodać pokrojony w paski por, do dekoracji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *