Jabłka po norwesku

6 marca, 2012

Karolina Rut-Ptak – Kucharz Zakładu Aktywności Zawodowej w Słupcy poleca!

Składniki:
5 jabłek, 5 herbatników, 0,5 l śmietany kremówki, 3 łyżeczki cukru pudru, 2 łyżeczki cynamon i 2 łyżeczki cukru.

Wykonanie:
Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Gotujemy w wodzie z dodatkiem dwóch łyżeczek cukru i cynamonem. Odcedzamy, czekamy aż ostygną. Herbatniki drobno kruszymy, podpiekamy na patelni i studzimy. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Układamy w pucharku warstwami w kolejności: jabłka, herbatniki, śmietana. Najlepiej smakują podawane na ciepło, ale też schłodzone w lodówce. Deser w sam raz na zimę. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *