Kompot, kisiel, dżem, lody…

27 sierpnia, 2013

KOMPOT AGRESTOWY
0,5 kg agrestu, 1,5 l wody, 2 łyżki cukru, do smaku – mięta, kardamon, cynamon lub goździki

Usunąć brązowe końcówki agrestu i ugotować go w garnku wody. Gdy zacznie się gotować, wsypać cukier. Gdy agrest zacznie pękać, dorzucić mięte lub cynamon, gotować jeszcze kilka minut, następnie ostudzić i podawać. Do gotowego kompotu można wrzucić jeszcze kilka listków mięty dla dekoracji.

KISIEL JAGODOWY
szklanka jagód, szklanka wody, łyżka cukru, płaska łyżka mąki ziemniaczanej, sok z cytryny

W garnku ugotować jagody z połową wody, cukrem i cytryną (kilka kropel soku). Pozostałą wodę rozrobić z mąką ziemniaczaną i wlać do gotujących się jagód, szybko mieszając.

DŻEM WIŚNIOWY, CZEREŚNIOWY
1 kg wiśni, 0,4 kg cukru żelującego, woda

Wymyte i wydrylowane owoce wymieszać z cukrem i odstawić w ciepłe miejsce na kilka godzin. Po tym czasie powstałą masę zagotować i utrzymywać 3 minuty w stanie wrzenia. Gotowy dżem lekko studzimy, wkładamy do wyparzonych słoików i szczelnie zamykamy.

LODY TRUSKAWKOWE
0,5 kg truskawek (jagód, malin itp.), łyżka cukru, opcjonalnie – pół szklanki mleka, szczypka wanilii lub cynamonu

Owoce rozgniatamy z cukrem lub miksujemy. Jeśli zależy nam na mlecznych lodach, dodajemy mleko (bez tego uzyskamy sorbet). Sorbet wlewamy do pojemników na kostki do lodu lub kubeczków po jogurcie; wtykamy w każdą porcję lodów patyczek po lodach lub plastikowy. Wkładamy do zamrażarki, po trzech godzinach lody są gotowe.

LEMONIADA TRUSKAWKOWO  POZIOMKOWA
0,5 kg truskawek, 100 gram poziomek, 2 cytryny, 3 łyżki cukru, woda, lód

Umyte truskawki bez szypułek rozgniatamy w mikserze, można też przesiać je przez sito, by pozbyć się pestek. Do musu dodajemy 3 szklanki wody wymieszanej z sokiem z dwóch cytryn i cukrem. Do gotowej lemoniady można dodać dodatkowo wody, cukru lub soku z cytryny, a w upalne dni – można zmiksować truskawki od razu z lodem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *