Probiotyki – dla zdrowia

1 grudnia, 2011

„Probiotyki” z greckiego znaczy „dla zdrowia”. Tak nazywamy bakterie, które korzystnie wpływają na rozwój człowieka. W przewodzie pokarmowym zdrowego człowieka żyje ponad 400 różnych gatunków drobnoustrojów. Ponad 90% z nich nie szkodzi naszemu zdrowiu, lecz je wspomaga.

Flora bakteryjna przewodu pokarmowego działa na organizm wielokierunkowo. Jeśli jest prawidłowa, chroni nas przed zakażeniami, wirusami i patogennymi bakteriami, bierze czynny udział w procesach odtruwania, warunkuje prawidłową aktywność układu odpornościowego jelit jest niezbędna do trawienia składników pokarmowych i produkcji witamin. Właściwa flora bakteryjna ma dla odporności całego organizmu znaczenie strategiczne i dbałość o nią jest warunkiem zdrowia. Tak więc troska o prawidłową mikroflorę przewodu pokarmowego powinna być priorytetem działań każdego dbającego o zdrowie człowieka.

Badania naukowe wyjaśniają, że mechanizm działania probiotyków polega w głównej mierze na fermentacji substrat ów węglowodanowych z wytwarzaniem gazów i związków organicznych, głównie kwasów tłuszczowych: masłowego, octowego i propionowego – obniżających pH treści jelitowej oraz innych substancji o działaniu bakteriostatycznym, hamujących rozwój mikroflory patogennej, co sprzyja utrzymaniu równowagi w składzie mikroflory.

Ostatnio coraz większą uwagę zwraca się na fakt iż wzmacniają one odporność organizmu. Probiotyki wywierają korzystny wpływ na mikroflorę jelitową, usprawniając funkcjonowanie wyściółki jelitowej i regulując najważniejsze elementy układu odpornościowego.

Najlepiej przebadanym szczepem bakterii pro biotycznych jest szczep LGG (Lactobacillus rhamnosus GG),który stanowi naturalny składnik flory przewodu pokarmowego.

Jednak probiotyk, tak jak każda wspomagająca organizm substancja, może spełnić swą pozytywną rolę tylko wtedy, gdy jest właściwie dobrany i podany w odpowiedniej dawce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *