Zioła z apteki – Aronia
Owoce aronii – niebieskoczarne, kuliste jagody są surowcem jadalnym i leczniczym. Zawierają bogactwo substancji aktywnych, z których najistotniejsze to antocyjany, garbniki, flawonoidy, pektyny, witaminy i mikroelementy (m.in. witamina C, B2 ,B6, PP ,E, karoten czyli prowitamina A, molibden, mangan, jod).
Ich największą zaletą jest niewątpliwie wysoka zawartość antocyjanów (ciemno czerwonych barwników, obecnych m. in. w czerwonym winie) oraz katechin i ich polimerów (podobnych do występujących w zielonej herbacie). Związki te mają korzystne działanie na wiele procesów metabolicznych, głównie z powodu właściwości antyoksydacyjnych (likwidacja powstających w organizmie wolnych rodników).
Owoce aronii i przetwory z nich uzyskane szczególnie polecane są:
– w profilaktyce tzw. chorób cywilizacyjnych, gdyż zawierają największe ilości antyoksydantów ze wszystkich znanych owoców, neutralizują wolne rodniki, które inicjują niekorzystne zmiany naczyniowe oraz stany zapalne w organizmie. Aronia powinna zatem być stałym składnikiem diety osób zagrożonych zawałem i udarem. Bioflawonoidy – przeciwutleniacze zawarte w aronii – pozwalają normalizować ciśnienie tętnicze krwi, antocyjany aroniowe powodują wzrost poziomu adiponektyny. Białko to posiada zdolność wbudowywania się w uszkodzone naczynia tętnicze, przeciwdziała odkładaniu miażdżycorodnej frakcji LDL – cholesterolu, uniemożliwia tworzenie blaszki miażdżycowej, wpływa na poprawę parametrów reologicznych krwi m.in. na uelastycznienie naczyń krwionośnych,
– w profilaktyce nowotworów,
– w celu ochrony skóry przed szkodliwym promieniowaniem UV, dowiedziono, że spożywanie aronii opóźnia wystąpienie rumienia na skórze eksponowanej na promienie słoneczne,
– by polepszyć ostrość widzenia i widzenie nocne (antocyjany poprawiają mikrokrążenie, zmniejszają kruchość naczyń włosowatych), warte polecenia osobom pracującym z komputerem czy spędzającym sporo czasu przed telewizorem,
– by wzmocnić odporność, często sok aroniowy jest składnikiem preparatów złożonych stosowanych w prewencji przeziębień, a także wykrztuśnych i przeciwgorączkowych,
– w geriatrii, sok aroniowy u ludzi starszych zapobiega zanikom pamięci i chroni układ nerwowy przed chorobami, takimi jak choroba Alzheimera czy Parkinsona,
– by usprawnić pamięć i zwiększyć koncentrację u osób uczących się i pracujących umysłowo,
– by zmniejszyć napięcie nerwowe i złagodzić stres, zapobiec nerwicom oraz jesiennym i spadkom nastroju.